Et helt fundamentalt grundelement i et veldesignet træningsprogram er indlagt progression.
Progression er, kort fortalt, en fremgang i din træning over tid forårsaget af en gradvis øgning af den belastning, som kroppen udsættes for. Progression kan implementeres i et træningsprogram gennem justering af forskellige træningsvariable; f.eks. ved at øge antallet af løftet kilo eller ved at lave flere gentagelser, end du tidligere har gjort.
Er du forholdsvis ny i et træningscenter, er det typisk mindre svært at opnå fremgang i sin træning uden at ramme et plateau, men i takt med at kroppen tilpasser sig de stimuli, du udsætter den for under din træning, vil det gradvist blive sværere at øge belastningen fra træning til træning og dermed forårsage progression. På et tidspunkt kan det (for den mere erfarne udøver) derfor give mening at justere på andre faktorer end blot belastning for fortsat at opnå progression. Dette kan bl.a. gøres ved at inkorporere en række træningsteknikker, som jeg i denne artikel vil præsentere dig for: Clustersæts, dropsæts og myo-reps.
Disse strategier spiller nemlig en central rolle i Fortis+ træningspakkerne, hvorfor du vil kunne støde på dem i intermediate og advanced programmerne. For at høste størst muligt udbytte af disse Intensitets- og densitetsstrategier, er det nødvendigt, at du forstår, hvordan strategierne skal udføres og bruges i praksis. Dette vil jeg i det følgende gennemgå.
Dropsæt
Dropsæt er en strategi, hvis formål er at udtrætte musklen gennem et højt antal gentagelser pr. sæt. Dette sikrer en højere volumen og samtidigt et stort metabolisk stress. Princippet bag dropsæt er egentligt ganske enkelt: Når du efter dit første arbejdssæt ikke længere kan tage flere gentagelser med en given vægt, eller du har taget dét antal gentagelser, som dit træningsprogram dikterer, så reducerer du vægten, hvorefter du laver flere gentagelser med en lettere vægt.
I et træningsprogram fra Fortis vil et dropsæt typisk indeholde 3 sæt á et bestemt antal gentagelser. Efter det første afsluttede sæt reduceres vægten med 10-20%, hvorefter det næste sæt udføres med x antal gentagelser og så fremdeles. Der holdes 10 sekunders pause mellem hvert sæt. Pausen kan passende bruges på at reducere vægten.
I programmerne er dropsæt anført på følgende måde: 12/10/10.
Eksemplet her udføres som følgende:
- Udfør 12 gentagelser, reducér vægten med 10-20%, 10 sekunder pause
- Udfør 10 gentagelser, reducér vægten med 10-20%, 10 sekunder pause
- Udfør 10 gentagelser, færdig
I ovenstående eksempel vil man altså udføre 32 gentagelser pr. dropsæt (12 + 10 + 10) og 96 gentagelser efter alle 3 dropsæt. I Fortis App skal du notere det totale antal gentagelser pr. dropsæt, hvilket i dette tilfælde er 32 gentagelser. Belastningen noteres som den vægt, der blev brugt under første sæt; det vil sige den tungeste vægt, du har kørt med inden reduceringen af kilo.
Myo-reps
Myo-reps er en strategi, hvor man udnytter små korte pauser undervejs i sættet til at udføre mange gentagelser og derved opnå en høj volumen.
Efter du har kørt dit første såkaldte ”activation set,” typisk á 10-15 gentagelser, holder du en kort pause på ca. 30 sekunder, hvorefter du laver minisæt 1 bestående af yderligere 3 gentagelser efterfulgt af endnu en kort pause. Der bruges den samme vægt under alle sæts
I programmerne er Myo-reps anført på følgende måde: 12+3+3+3+3+3
Eksemplet her udføres som følgende:
- Udfør 12 gentagelser, hold 30 sekunder pause (Dette er dit ”activation set.”)
- Udfør 3 gentagelser, hold 30 sekunder pause (minisæt 1).
- Udfør 3 gentagelser, hold 30 sekunder pause (minisæt 2).
- Udfør 3 gentagelser, hold 30 sekunder pause (minisæt 3).
- Udfør 3 gentagelser, hold 30 sekunder pause (minisæt 4).
- Udfør 3 gentagelser, færdig (minisæt 5).
Såfremt musklerne udtrættes så meget, at du ikke formår at færdiggøre alle 5 minisæts, så stopper du blot undervejs. Formår du f.eks. kun at tage 2 gentagelser i minisæt 4, så har du alt i alt lavet 12+3+3+3+2 = 23 gentagelser, hvilket du noterer i Fortis appen sammen med den belastning (kg.), hvormed du har udført sættet.
Clustersæt
Et træningsprogram med indbyggede clustersæts kan bruges til at bryde gennem styrkeplateauer. Princippet bag teknikken er, at man deler ét sæt op i flere sæts med en kort pause på 10-15 sekunder mellem hvert. Dette har til formål at forsinke tidspunktet, hvorved muskeltræthed indtræffer, og dermed kan du udføre et højere antal gentagelser ved en given belastning, end hvad der havde været tilfældet, hvis en kort pause ikke havde været indlagt undervejs.
I dit træningsprogram vil et clustersæt stå anført som følgende: 3/1/1/1. I dette eksempel skal du lave seks gentagelser i alt. Dette skal du gøre med en vægt, som du maksimalt kan løfte 5 gange, det vil sige din 5RM. Eksemplet udføres som følgende
- Udfør 3 gentagelser, hold 10-15 sekunders pause.
- Udfør 1 gentagelse, hold 10-15 sekunders pause.
- Udfør 1 gentagelse, hold 10-15 sekunders pause.
- Udfør 1 gentagelse, færdig
I ovenstående eksempel udfører du altså i alt 6 gentagelser med en vægt, der egentligt er svarende til din 5RM, hvilket muliggøres på grund af de korte indlagte pauser undervejs. I Fortis App skal du notere det totale antal gentagelser, du udfører (i dette tilfælde 6) samt belastning (kg.)